Republica Moldova a ajuns în finala mică

Campionatul Mondial de Fotbal s-a încheiat. Înfrângerea suferită de Brazilia în fața Germaniei în semifinale  își va păstra proporțiile istorice în mentalul colectiv al suporterilor, fie ei din favelas, Ipanema, Munchen, București sau Chișinău. Însă marea surpriză a competiției rămâne performanța Republicii Moldova de a ajunge, prin tactică, încăpățânare și rezistență, până în finala mică. După trei ani de negocieri, Republica Moldova a semnat pe 27 iunie, la Bruxelles, Acordul de Asociere  și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Deși documentele instituționalizează  relația spațiului comunitar cu cel de-al doilea stat românesc și trasează pentru acesta perspective pozitive pentru modernizare, ei bine, nu oferă nicio garanție pentru concretizarea parcursului european prin obținerea calității de stat membru al Uniunii Europene.

De bună seamă că acutizarea tensiunilor din vecinătatea estică a Europei  a accelerat transformarea mărinimiei și curtoaziei oficialilor de la Bruxelles față de Republica Moldova, Georgia și desigur, Ucraina, în măsuri consistente de apropiere a acestor state de careul de 11 metri, însă dezordinea și neliniștea regională actuală, întreținută de lipsa de stinghereală a unei Rusii imprevizibile, nu favorizează deocamdată decât proiecția unor lovituri de departajare între statele din cadrul Parteneriatului Estic.

Ceea ce a trecut aproape neobservat de presa centrală din Republica Moldova și România a fost o declarație a unui ,,arbitru” de margine, parlamentarul german și coordonatorul Bundestagului pentru cooperarea la nivelul societăţii civile cu Rusia, Asia Centrală şi ţările Parteneriatului Estic, Gernot Erler (SPD), care în urmă cu o săptămână extrăgea expresiv din tezaurul proverbelor și zicătorilor idea de a nu pune căruța înaintea boilor atunci când ne raportăm la perspectiva integrării europene a Republicii Moldova. ,,Tratatul de Asociere este un proiect solicitant a cărui realizare va dura câţiva ani. Desigur, după încheierea lui, multe valori şi standarde europene vor fi fost adoptate, la fel cum şi alte state au trebuit să facă în procesul lor de integrare. Din acest punct de vedere, Tratatul apropie automat ţara de UE şi o transformă într-un partener al Uniunii. Însă în Tratatul de Asociere nu se vorbeşte concret, în niciun context, despre perspectiva aderării”, a subliniat Erler realitatea văzută de la Berlin ca pe o sentință fără drept de apel,  în cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle. Reținem că actuala coaliție de guvernare de la Chișinău, aflată în cantonament pentru alegerile parlamentare din toamnă, mizează pe consolidarea dialogului cu Uniunea Europeană ca pe singurul succes notabil din activitatea sa politică desfășurată după protestele din aprilie 2009, însă Uniunea Europeană dansează ca Fata Morgana dincolo de o poartă spre care ultrașii ruși aruncă fumigene. Opțiunea imediată, sigură și mai puțin costisitoare pentru contracarerea pressing-ului Moscovei este unirea Republicii Moldova cu România. Așa cum îndemna regretata disidentă și activistă pentru drepturile omului Valeria Novodvorskaia, care s-a opus regimului sovietic, resuscitat ideologic în prezent prin aspirațiie președintelui Vladimir Putin de refacere a Uniunii Sovietice sub forma Uniunii Eurasiatice, unirea cu România reprezintă singura soluție pentru Republica Moldova, am complete noi, pentru un trai mai bun și mai demn al tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Aceasta este cu adevărat cupa campionatului în care Republica Moldova joacă.

http://www.contributors.ro