Un nou grup de copii din Republica Moldova vine în tabăra “Acasă la noi”

Un nou grup de copii din Republica Moldova îşi va petrece o parte din vacanţă în Bistriţa-Năsăud în tabăra “Acasă la noi”. Elevii, 26 la număr, provin de această dată din zona Criuleni. Ei vor fi cazaţi la Centrul Cultural Spiritual “Sfântul Pahomie” de la Gledin, dar vor face numeroase excursii în judeţ.

“Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” reprezintă pentru Asociaţiunea ASTRA, pentru susţinătorii programului şi mai ales pentru participanţi, un prilej de mare emoţie românească. Cu această ocazie, copiii şi tinerii români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi cei care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, se bucură de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele ASTREI din România şi de organizatorii din localităţile-gazdă. Pentru mulţi dintre beneficiari, taberele organizate în diferite zone ale României constituie o ocazie unică, de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze. Invitaţii se bucură de toată grija organizatorilor, interesaţi să le îmbogăţească cunoştinţele de istorie, de geografie, de cultură şi de civilizaţie românească, să-i sprijine în perfecţionarea limbii române, în cunoaşterea vie, prin itinerarii culturale specifice, a istoriei şi a spaţiului în care aceasta s-a desfăşurat”, scrie pe site-ul organizaţiei.

În perioada 2-9 august 2014, un nou grup va fi prezent la Gledin, în Bistriţa-Năsăud. Copiii vor vizita obiectivele turistice din judeţ cum ar fi Complexul Muzeal Judeţean, Biserica Evanghelică, Turnul Dogarilor, Casa Argintarului şi Casa cu Lei. De asemenea, vor face o vizită la Muzeul Mineritului din Rodna, vor vedea biserica, şcoala şi cetatea Rodna. Ei mai au în program vizitarea Muzeului „Cuibul visurilor” din Maieru, vizitarea Muzeului de artă comparată din Sângeorz-Băi, vizitarea staţiunii „Hebe”, popas la Ilva Mică, vizitarea Colecţiei muzeale „Casa Nechiti”; popas la Casa „Etno” din Feldru; popas la atelierul de pictură Nechita Bumbu din Nepos; vizită la mănăstirea Sf. Petru şi Pavel din Rebra-Parva; popas la Muzeul sătesc din Rebrişoara şi la biserica din Grui şi Peştera Tăuşoarelor; întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Beclean; vizitarea Băilor Figa; vizitarea caselor memoriale ale lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc; vizitarea Muzeului Grăniceresc şi a şcolilor din Năsăud; întâlnire cu primarul Năsăudului şi cu directorul Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud; vizită la pescăria din Fiad; vizitarea mănăstirii Sf. Martiri Năsăudeni Salva; excursie la Reghin, cu vizitarea fabricii de viori, a muzeului şi a şcolilor din oraş; întâlnire cu conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (preşedinte: Emil Radu Moldovan, vicepreşedinte: Al. Pugna).

Beneficiari: Despărţământul ASTRA Oniţcani şi Despărţământul ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni, Republica Moldova (26 pers).

Organizatori: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Despărţământul Năsăud, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, Parohia Gledin, Despărţământul ASTRA Oniţcani şi Despărţământul ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni

Susţinători: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Despărţământul ASTRA Năsăud, Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, Centrul Cultural Ortodox „Sf. Pahomie” Gledin, Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Judeţean, Centrul Judeţean de Cultură, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consorţiul pentru Educaţie şi Dezvoltare Durabilă „România Europeană”, Centrul Militar Bistriţa, Societatea „Cultul Eroilor”.

Persoane implicate: prof. Ioan Seni (preşedinte al Despărţământului ASTRA Năsăud, prof. Ioan Neagoş, prof. Mariana Mîţu (preşedinte al Despărţământului ASTRA Oniţcani), Lidia Frumosu(preşedinte al Despărţământului ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni).

http://www.timponline.ro