Eugen Tomac: Avem obligatia morala sa deschidem larg portile Basarabiei

Cetatenia romana iti ofera automat si calitatea de cetatean european, iar oportunitatile de care poti beneficia sunt destul de mari. Cand obtii insa cetatenia prin redobandire, iti asumi toate indatoririle pe care le ai fata de statul roman, inclusiv aceea de a fi cetatean onest fata de poporul din care pretinzi ca faci parte, spune deputatul Eugen Tomac.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Tomac a vorbit despre procesul “umilitor” prin care se poate redobandi cetatenia romana, care sunt cazurile in care cuiva ii poate fi retrasa cetatenia si ce solutii ar trebui sa implementeze statul roman pentru a evita cazuri preum cel al basarabencei Irina Tarasiuc, care si-a dorit cetatenie romana doar pentru a se plimba liber prin Uniunea Europeana.

O cantareata basarabeana spunea recent ca pasaportul romanesc reprezinta pentru ea o viza pentru UE. Este intr-adevar cetatenia romana doar un document cu o serie de avantaje?

Cetatenia romana iti ofera automat si calitatea de cetatean european, iar oportunitatile pe care le dobandesti prin acest statut sunt destul de mari. Cazul la care faceti referire m-a revoltat enorm, pentru ca sunt printre cei care a contribuit direct la imbunatatirea procesului de redobandire a cetateniei romane.

Nu este posibil sa ai un asemenea comportament la doar cateva clipe dupa ce ai depus juramantul in fata autoritatilor romane. Afirmatie ca “cetatenia romana este doar o viza” reprezinta o nota de dispret fata de natiunea romana. Cand obtii cetatenia prin redobandire iti asumi toate indatoririle pe care le ai fata de statul roman, inclusiv acela de a fi cetatean onest fata de poporul din care pretinzi ca faci parte.

Ati facut demersuri pentru ca Irinei Terasiuc sa i se retraga cetatenia. Reprezinta o postare peFacebook o fapta atat de grava incat sa ramana fara cetatenie?

Am inaintat presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei o solicitare prin care am cerut ca in baza prevederilor Legii 21/1991 sa-i fie retrasa cetatenia romana doamnei Tarasiuc, pentru ca prin atitudinea manifestata este nedemna sa detina cetatenia romana, iar cei care nutresc sentimente similare sa stie ca in mine au un adversar total si voi actiona fara nicio retinere, daca voi mai intalni asemenea atitudini.

Pozitia exprimata cu rea-credinta de persoana in cauza reprezinta un temei solid pentru ca solicitarea formulata de mine sa poata fi analizata de catre autoritatile competente. Oricine redevine cetatean roman trebuie sa stie ca pe langa drepturile de care te bucuri, ai si obligatii pe care le gasesti in articolele 54 si 55 din Constitutia Romaniei.

Ce implicatii ar putea avea scandalul Irina Tarasiuc pentru cetatenii care vor sa isi redobandeasca cetatenia?

Nu cred ca trebuie sa afecteze procesul de redobandire a cetateniei romane acest caz izolat. Cred ca este o buna oportunitate pentru a simplifica la maximum procedura, astfel incat cetatenia romana sa poata fi obtinuta in maxim o luna de zile si nu cel putin un an, cum este in prezent.

De asemenea, cred ca Guvernul Ponta trebuie sa renunte la taxele consulare imense pe care le percepe pentru perfectarea actelor de stare civila si am inaintat un proiect de lege in Parlament prin care am cerut reducerea taxelor consulare cu 90% in procesul de redobandire a cetateniei.

Ministerul de Externe incaseaza din taxele consulare in R. Moldova peste 6 milioane de euro, in conditiile in care un roman din Basarabia cheltuie aproximativ 500 de euro pentru a intra in posesia actelor romanesti.

Care e procesul prin care un cetatean moldovean poate redobandi cetateania romana?

Este umilitor pentru orice roman de buna credinta sa parcurga acest proces si o spun in cunostinta de cauza, pentru ca am asteptat 6 ani obtinerea cetateniei romane, desi sunt de la 16 ani in Bucuresti. Taxele sunt foarte mari, iar ele au fost majorate in baza unui proiect de lege initiat de USL.

Desi a promis in repetate randuri, atat la Chisinau, cat si la Bucuresti, ca va remedia aceasta chestiune, premierul Ponta nu a facut nimic in acest sens, doar a promis.

Solutia este simpla, daca trece in aceasta toamna proiectul de lege pe care l-am initiat, sunt convins ca peste un milion de romani din Basarabia isi vor solicita cetatenia romana inapoi. (…) Avem obligatia, ca natiune, sa stergem prin toate mijloacele democratice consecintele tragice ale unei intelegeri intre doi criminali: Hitler si Stalin. Ei au decis ca romanii de la est de Prut sa fie despartiti de corpul natiunii romane. Noi avem obligatia sa-i repunem in drepturi pe cei care se simt atasati de Romania.

Ce solutii ar trebui implementate pentru a preveni astfel de cazuri, in care cetatenia este de fapt un pasaport romanesc?

Consider ca legea trebuie ajustata astfel incat cetatenia acordata prin redobandire sa aiba un termen cat mai scurt, cel mult o luna, pentru ca discutam despre fosti cetateni romani sau urmasi ai acestora.

De asemenea, taxele trebuiesc eliminate, iar acolo unde nu este posibil, reduse considerabil. Ar imbunatati foarte mult intregul mecanism un proces de descentralizare, astfel incat cererile sa poata fi prelucrate intr-un numar cat mai mare si in teritoriu. Cunoasterea limbii romane trebuie sa fie conditie obligatorie.

Daca pana in prezent Romania era acuzata ca acorda cetatenia romana cetatenilor R. Moldova pentru ca acestia sa poata circula liber prin Uniunea Europeana, in prezent acest argument nu mai este valabil, de aceea cred ca este esential sa simplificam la maxim intregul proces de redobandire si sa-i invitam pe cei care doresc sa-si reintre in drepturi.

Avem obligatia morala sa deschidem larg portile Basarabiei pentru ca doar asa ne putem face singuri dreptate.

In ultimii 25 de ani, au fost doar trei cazuri in care a fost retrasa cetatenia romana. In ce conditii poate ramane cineva fara cetatenie?

Conditiile privind retragerea cetateniei sunt clar prevazute in Legea cetateniei. Nu poate fi retrasa cetatenia celor care au dobandit-o prin nastere. In schimb, persoanelor care lezeaza imaginea Romaniei sau savarsesc fapte prin care vatama interesele statului roman le poate fi retrasa aceasta calitate pe care o dobandesc prin obtinere sau redobandire. 

 

http://www.ziare.com