Proiect finalizat cu succes la Targu Frumos

Trei regiuni vor fi mult mai curate de acum  inainte. Datorita unui proiect transfrontalier al Primariei orasului Targu Frumos, in parteneriat cu raionul Falesti din Republica Moldova si  orasul Novoselytsya din Ucraina, cele trei regiuni  au fost dotate cu platforme si pubele  pentru depozitarea deseurilor.

Printr-un proiect european initiat de  Primaria orasului Targu Frumos, au fost cumparate zeci de containere noi, masini, si  au fost facute si platforme pentru pubele.

Ionel Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos: “La noi, la Targu Frumos, s-au facut 20  de platforme pentru europubele, 60 de  europubele mari, 160 mici, s-a achizitionat o  masina noua de compactat gunoi de 10  metri cubi, este un proiect la care s-a  muncit extraordinar. Am intampinat si greutati dar nu mai e problema, am depasit aceste greutati”.

De proiect au beneficiat si Consiliul Raional  Falesti, din Republica Moldova, si Consiliul  Local Novoselytsya, din Ucraina.

Valeriu Muduc, pres. Cons.  Raional Falesti, Rep. Moldova: “Noi vedem rezultatul bun. Avem ca  rezultat procurate doua masini contemporane, performante, avem finisate lucrari la  constructia statie de sortare in orasul Falesti, si ca rezultat avem un sistem de  colectare in 11 localitati”.

Maria Nicorici, primar  Novolelytsya, Ucraina: “Importanta problemei care a fost abordata in acest proiect este ca nu  trebuie adusa inca o data la ordinea zilei, pentru ca, fiind o problema globala  problema deseurilor, ne implica si pe noi, suntem obligati ca noi, fiind functionari,  suntem implicati in rezolvarea acestei probleme. Si multumim din suflet ca, gasindu- ne ca parteneri, am facut primul pas in  colaborarea transfrontaliera”.

Nu asistam la primul proiect transfrontalier  intre Romania, Republica Moldova si Ucraina. De exemplu, Spitalul de Boli Infectioase  deruleaza un asemenea program cu cele doua tari  pentru eradicarea herpatitei C si crearea  unei baze de date comune cu bolnavii de  hepatita B.

Alin Aivanoaiei, vicepresedinte CJ Iasi: “Institutia Consiliului Judetean a  dovedit ca poate fi un partener serios, un  partener viabil, si speram ca, in  continuare, impreuna cu partenerii nostri din  Republica Moldova si Ucraina, asa dupa cum bine stim cu totii sunt foarte multe proiecte pe  care le derulam impreuna cu partenerii  nostri din Republica Moldova si Ucraina”.

Proiectul “Imbunatatirea transfrontaliera a  gestionarii deseurilor municipale solide din  Republica Moldova, Romania si Ucraina” a  fost finantat cu 780.000 de euro.

Partea orasului Targu Frumos a fost de 178.000  de euro.