Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, despre Reunire cu politicieni

Astăzi a avut loc la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului o dezbatere despre Reunirea celor două state româneşti.

La eveniment au participat politicieni din tot spectrul politic românesc.

Candidatul la prezidenţiale Cristian Diaconescu, deputatul Eugen Tomac, vicepreşedintele Autorităţii pentru Cetăţenie Andrei Tinu,  eurodeputatul Andi Cristea, George Simion şi Lulea Marius de la Platforma Unionistă Acţiunea 2012, deputatul Valeriu Saharneanu precum şi ceilalţi participanţi la eveniment au căzut la un consens: Reunirea este inevitabilă şi trebuie asumată de clasa politică de pe cele două maluri ale Prutului.

Alături de aceştia au fost şi reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Parlamentul României, Aurelian Mihai şi Marcel Bujor. Ei au susţinut că Reunirea va avea loc şi că Parlamentul crează premizele unei astfel de situaţii.

steag izvorul muresului unire unirea republicii moldova cu romania

Fostul consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu a declarat că este nevoie de oameni de stat ca să îşi asume acest proiect naţional şi că asumarea lui de către toată clasa politică a fost deja făcută. România trebuie să arate că este capabilă în a-şi apăra cetăţenii de dincolo de Prut.

Deputatul Eugen Tomac a susţinut punctul de vedere lansat de către preşedintele României Traian Băsescu cu privire la a transforma acest proiect în unul naţional, într-un proiect de ţară.

Andrei Tinu a afirmat că în medie statul român a acordat peste 60 000 de cetăţenii în ultimii 5 ani, acest proces fiind unul prin care reunirea are loc în fiecare zi dar şi o cale spre Unirea efectivă.

Eurodeputatul Andi Cristea a susţinut că Unirea reprezintă un proiect asumat politic de toată clasa politică şi că deşi la nivel european nu există încă o grupare politică care să susţină acest proiect, România dispune de funcţii cheie în comisii  şi prin care poate influenţa pozitiv aceste demers.

Deputatul(Republica Moldova) Valeriu Saharneanu a susţinut că noua generaţie este capabilă de a duce acest proiect până la capăt şi că şansele ca un caz Iurie Roşca să se repete sunt foarte mici.

Cu această ocazie a fost întins şi un tricolor de 150 de m ce urmează a trece prin 10 localităţi din România, inclusiv pe la Chişinău.