Victor Ponta: Unirea cu Republica Moldova s-ar putea face în 5 ani

Victor Ponta a declarat că Unirea cu Republica Moldova în spaţiul european este posibilă în următorii 5 ani.

 

Premierul VICTOR PONTA, candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, a declarat vineri că unirea REPUBLICII MOLDOVA în cadrul Uniunii Europene “este de departe cel mai important obiectiv naţional”, el notând, pe de altă parte, că “nu e normal să punem gaz pe foc” în relaţiile cu Federaţia Rusă.

“Faptul ca MAE de la Moscoca s-au supărat (în urma declaraţiilor sale anterioare pe această temă -n.r.) nu mă impiedica să afirm ca premier şi viitor preşedinte principalul obiectiv de politică europeană”, a declarat Victor Ponta la Adevărul Live.

Întrebat dacă va milita ca preşedinte pentru unirea cu Republica Moldova, el a răspuns că nu pe termen scurt. “Pe termen scurt nu, pentru ca nu cred ca se poate face unirea impotriva uneia dintre tările de pe cele doua maluri ale Prutului. Dar unirea in cadrul UE se poate realiza pe termen scurt, in cinci ani de zile si este de departe cel mai important obiectiv national”, a arătat premierul, arătând că, pe termen lung, ar vota pentru, ca cetăţean, dacă şi Republica Moldova va dori acest lucru.

Victor Ponta a notat deasemenea că el omogul său moldovean, Iurie Leancă, au schimbat abordarea faţă de relaţia cu Republica Moldova, trecându-se “de la declaraţii pompoase la lucruri concrete”.

Vorbind despre relaţiile cu Rusia, premierul a explicat că România nu poate avea o politică separată de UE şi SUA şi că este pesimist că raporturile dintre acestea şi Moscova se vor îmbunătăţi în următoarea perioadă. “O sa militez ca presedinte pentru o retinere pentru a exagera pozitii. Noi suntem in prima linie, e normal sa fim mai vocali, dar nu e normal sa punem gaz pe foc”, a notat Victor Ponta.