Friedman: Viitorul Republicii Moldova este alături de România

friedman_georgeRepublica Moldova trebuie să aleagă între Rusia, o putere aflată în colaps, şi România, o putere în creştere, în timp ce Uniunea Europeană urmează să se prăbuşească, este de părere George Friedman, fondatorul Stratfor.

„Europa este o iluzie, iar ruşii sunt slăbiţi, dar voi nu credeţi asta. Credeţi că ruşii sunt foarte puternici şi că europenii se recuperează. Când iluzia va dispărea, vă veţi confrunta cu realitatea că sunteţi români”, a spus ieri Friedman la Chişinău.

„Experimentul economic european nu s-a prăbuşit, dar se prăbuşeşte. Oricum, nu veţi fi primiţi în Uniunea Europeană şi cel mai bun lucru care s-a întâmplat Turciei este că nu a fost admisă în UE. Europa era opţinunea de acum cinci ani. În primul rând, Republica Moldova trebuie să aleagă ce este. Pentru mine, este o entitate cu relaţii cu Rusia şi România. Rusia este o putere aflată în colaps, iar România este o putere în creştere. Republica Moldova este prea mică să ia decizii singură, alţii iau deciziile pentru voi”, a mai spus Friedman.

În ce priveşte România, Friedman a spus la conferinţa de presă de la Chişinău: „sunteţi o parte a României, aşa cum Austria face parte din lumea germană. Vă puteţi reuni sau puteţi urma strategia austriacă, ei fac parte din lumea germană, dar au propriul stat. Sau puteţi spune că staţi mai confortabil cu propria istorie cu Rusia şi să rămâneţi acolo. Ca să luaţi o decizie, trebuie să aveţi suficientă coeziune pentru această decizie.”

Rusia nu este cea mai bună opţiune pentru Republica Moldova pentru se confruntă cu o criză atât în plan intern, cât şi extern. „Pentru Republia Moldova, chestiunea Ucraina este critică. Dacă Ucraina devine o ţară viabilă şi independentă, sunteţi protejaţi de Rusia în multe feluri pentru că va fi un drum mai lug din Rusia până în Republica Moldova. Dacă Kievul nu se poate guverna singur, dacă Ucraina se fragmentează, atunci ruşii au un avantaj şi trebuie să vă îngrijoraţi din cauza Rusiei. Acum trebuie să fiţi atenţi la Kiev”, spune Friedman.

Friedman a explicat că România este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Statelor Unite din bazinul Mării Negre şi că, deşi în momentul de faţă „în general, SUA nu au o opinie despre Republica Moldova”, lucru care se schimbă prin prisma relaţiei puternice pe care o construieşte cu România, de eterna teamă a Statelor Unite în ce priveşte relaţiile dintre Germania şi Rusia.

„Lucrul de care se tem cel mai mult SUA este o alianţă între Germania şi Rusia, motiv pentru care SUA sunt foarte interesate de o zonă puternică în estul Europei, între Germania şi Rusia. România este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai SUA în Europa”, a declarat George Friedman, care a ţinut să precizeze că nu vorbeşte în numele guvernului american.

De asemenea, Friedman a explicat şi interesul Statelor Unite pentru Republica Moldova în momentul de faţă. „Republica Moldova este un lucru foarte tentant, mai ales acum. Rusia este slăbită, dar acesta este un moment foarte periculos. Nu este nimic mai periculos decât o Rusie disperată şi speriată. Acesta nu este momentul să începi o luptă pe care nu o poţi câştiga. Dacă Ucraina este stabilizată, dacă este pro-vestică, Republica Moldova poate deveni un avanpost pentru Rusia. Dacă Ucraina se prăbuşeşte, cea mai mică problemă a noastră este Republica Moldova. Deşi am minimizat importanţa Republicii Moldova pentru Satele Unite, SUA uneori se gândesc la Republica Moldova mult”, a mai spus Friedman.

„Dacă urmăriţi explicaţiile mele complicate, ajungeţi la concluzia unei relaţii puternice între România şi SUA, care se va extinde în timp asupra chestiunii cu Republica Moldova. Momentan, întrebarea este cât de slabi sunt ruşii, iar ruşii sunt slabi în acest moment, dar fiţi pregătiţi pentru contraatac”, a avertizat Friedman.

Totodată, fondatorul Stratfor a menţionat de la Rusia se pot obţine doar bani, ruşii nu exportă tehnologie, în timp ce americanii „vin, ajută, investesc şi pleacă acasă”, iar prin prisma relaţiilor puternice dezvoltate între România şi SUA, poate beneficia şi Republica Moldova.

www.infoprut.ro