Ponta: Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz pentru România și Republica Moldova

Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz pentru România și Republica Moldova. Declarația aparține premierului român Victor Ponta și a fost făcută în contextul în care urmează să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră, după o vizită la Transgaz și Romgaz, transmite UNIMEDIA cu referire laagerpres.ro.

„În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă și se începe exploatarea lor și până în 2019 trebuie să avem suficient gaz și pentru România și pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci, energie electrică, gaz suficient pentru România și pentru Moldova”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit lui, România are suficientă energie electrică și capacitate de export. Oficialul consideră că o prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chișinău, pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. „Am reușit într-un an de zile să face gazoductul care ne leagă de Moldova. Are deocamdată în primul rând o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Că adevăratul sprijin pe care îl acordăm Moldovei va fi atunci când veți avea și stația de comprimare și capacitatea de transport și atunci când practic vom putea să livrăm le nevoie, gaz, până la Chișinău, nu doar până la Ungheni. Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, gândim nu doar pentru România, și pentru Moldova”, a spus premierul român.