Ziare.com : 12 000 de români au cerut Unirea cu Republica Moldova a României

Conform ziare.com aproximativ 12 000 de români au cerut astăzi măsuri concrete pentru Unirea Basarabiei cu România.

Mii de persoane participa, duminica dupa-amiaza, in Bucuresti, la un mars pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, la care se agita steaguri tricolore si se scandeaza “Romania Mare, vechile hotare” si “Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”.

Marsul, ce are loc pentru al treilea an la rand in centrul Capitalei, este organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, ai carei reprezentanti spun ca unirea Romaniei cu Republica Moldova este “singura solutie pentru cetatenii de peste Prut, in actualul context geopolitic”.

Potrivit organizatorilor, numarul de participanti s-ar ridica la 12.000. Mai mult, acestia ar fi adoptat “Proclamatia de la Bucuresti”. Printre punctele enuntatein document se numara reflectarea in proiectul de tara a unitatii nationale prin activitati concrete si actiuni constante, garantarea securitatii Republicii Moldova in cazul unei agresiuni externe, crearea unui spatiu economic comun si urgentarea integrarii celor doua sisteme energetice.

Participantii, multi veniti din tara si din Republica Moldova, s-au adunat in zona Muzeului Taranului Roman, de unde, la ora 14.30, au plecat in mars pe traseul Calea Victoriei – Strada Franceza – Piata “Sfantul Anton”.

O parte a lor sunt tineri care si-au vopsit tricolorul pe fata si poarta ii sau alte haine cu motive traditionale. Printre cei veniti la mars se numara si persoane in varsta care spun ca sunt basarabeni stabiliti de mult timp in Romania.

Pe pancartele manifestantilor sunt scrise mesaje precum “Vrem Unirea!”, “Unirea, obiectiv national” si “Moldova n-a fost a mea, nu e a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor”.

Participantii mai scandeaza “Unitate nationala!”, “Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!”, iar din cand in cand canta, unul dintre versuri fiind “Dati-le voie tinerilorromani peste Prut, sunt asteptati de fetele basarabene”.Cei veniti la mars fara tricolor pot cumpara un stegulet la fata locului, cu 5 lei.

La finalul marsului va fi emis un apel catre candidatii la alegerile din noiembrie, prin care se cer “actiuni grabnice pentru unire si compatibilizarea sistemelor administrative”, dupa cum au anuntat, zilele trecute, organizatorii.