Expert German: Klaus Johannis va imbunatati dialogul cu Germania pe tema Reunirii

Miercuri, 25 noiembrie 2014, incepand cu orele 16.00, a avut loc in cadrul Parlamentului Romaniei o dezbatere organizata de catre Centrul Roman de Studii si Strategii si la care au participat lideri de opinie, politicieni si analisti din cele doua state romanesti. Tema dezbaterii a fost:  “Reunirea celor două state românești în contextul alegerilor prezidențiale din România și a celor parlamentare din R. Moldova” .

conferinta reunirea celor doua state romanesti eugen popescu mircea druc mihai aurelianAnalistul german Anneli Ute Gabany si-a exprimat optimismul in legatura cu capacitatea noului presedinte al Romaniei, Klaus Johannis, de a imbunatati dialogul si perceptia Germaniei asupra reunirii celor doua state romanesti.

Generalul Constantin Degeratu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lipsa de reactia  a occidentului la agresiunile militare ale Federatiei Ruse si convingerea ca aceasta nu se va opri decat in momentul in care i se va raspunde in acelasi fel. De asemenea a subliniat si unele deficiente ale aliantei cum ar fi de exemplu slabiciunile Ungariei in raport cu Federatie Rusa. Generalul a mai afirmat ca este posibil sa asistam la provocari dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Punctul sau de vedere a fost sustinut si de catre sociologul Dan Nicu, acesta afirmand ca fortele pro-ruse din Republica Moldova au dovedit in ultimii 25 de ani ca sunt incapabile de a aduna oameni in strada, iar orice manifestatie violenta ce ar veni dupa aceste alegeri nu poate fi catalogata decat artificiala si se va face cu oameni veniti din afara Republicii Moldova. El a mai amintit de faptul ca zeci de cetateni rusi au fost retinuti in ultimele luni fiind considerati o amenintare la adresa securitatii Republicii Moldova si suspectati ca ar incerca destabilizarea pe model ucrainian.

Geoge Simion, reprezentantul miscarii Unioniste Actiunea 2012, a declarat ca nimeni nu crede in europenismul aliantei de la guvernare din Republica Moldova. Prin actiunile lor ei arata ca una declara la Bruxelles, altele la Moscova, si altfel se comporta la Chisinau. Acesta a dat exemplul cedarii unor active strategice in mana unor companii ruse, cum ar fi Banca de Economii, Aeroportul International din Chisinau. Cel mai recent ca este dat de refuzul de a cumpara gaz romanesc mai ieftin si asta pentru ca reteaua de distributie apartine diviziei externe a Gazprom.

lulea marius actiunea 2012 basarabia  e romania dezbatere alegeri parlamentare republica moldovaCu toate acestea, analistul Lulea Marius crede ca alegerile de la Chisinau sunt unele de orientare externa, iar sustinerea aliantei aflate la guvernare este raul cel mai mic si care poate mentine Republica Moldova pe traseul European pro-romanesc.

Dinu Plangau, reprezentantul organizatiei Tinerii Moldovei, activ implicata in campania de recensamant, a declarat ca la afisarea rezultatelor vor fi mari surprize deoarece sunt localitati in care inainte erau declarati ca fiind 2% romani iar acum s-au inregistrat mai mult de 60%. Acest lucru ar trebui sa determine o schimbare in politica externa a Romaniei dar si a Republicii Moldova.