Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova a crescut cu peste 19,03%

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova a crescut cu peste 19,03%, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând cifra de până la 1,5 miliarde de dolari. România reconfirmă astfel poziţia de principal partener comercial al Republici Moldova, informează Moldpres, citând un comunicat al Ambasadei României la Chişinău.

Exportul s-a ridicat la cifra de peste 1 miliard de dolari, în creştere cu 20,51% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, iar importul – la 461,48 milioane de dolari, în creştere cu 15,88%.

Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate în Republica Moldova o au produsele minerale, de peste 40%. Acestea sunt urmate de maşini, aparate şi echipamentele tehnice, cu peste 17% din totalul mărfurilor exportate.

Principalele categorii de mărfuri achiziţionate din Republica Moldova sunt maşini, aparate şi echipamente tehnice (peste 48% din mărfurile importate) şi metale comune şi articole metalice (peste 17%).

La 30 noiembrie 2014, Republica Moldova ocupa locul patru la export, în comerţul României cu ţările din afara UE, şi locul nouă la import. În septembrie acelaşi an, în România erau înregistrate 4.374 de societăţi mixte, cu un capital total investit în România de 43,14 milioane de dolari. (Sursa: Agerpres)

http://www.capital.ro/-volumul-schimburilor-comerciale-dintre-romania-si-republica-moldova-isi-continua-tendinta-ascendenta.html